Staalframebouw is antwoord op trends in woningmarkt en leefomgeving
Het beter benutten van wat we hebben wordt de norm, meer circulair en klimaatbestendig bouwen en van flexibel bouwen naar het flexibel benutten van vastgoed. Drie van de tien belangrijkste trends voor de woningmarkt en leefomgeving in 2023. Maar ook trends waarin staalframebouw dé oplossing kan zijn, volgens onze directeur Frank van Herk.
“Met staalframe kunnen we snel, stevig en duurzaam bouwen”, vertelt Frank. “In 2023 willen wij met C3 Staalframebouw de bouw- en woningwereld dan ook nóg beter kennis laten maken met onze oplossingen.”
In dit interview blikken we samen met Frank van Herk terug op de meest baanbrekende projecten van 2022 én kijken we vooruit naar de plannen voor 2023. Want hoe gaat C3 Staalframebouw dit jaar bijvoorbeeld inspelen op de trends voor de woningmarkt en leefomgeving in Nederland?
Frank kijkt terug op een goed jaar waarin hij met C3 Staalframebouw kon doen wat hij bedacht had: “In 2022 hebben we mooie stappen gezet op het gebied van het professionaliseren en automatiseren van onze organisatie en werkprocessen. Hiervan zijn de eerste resultaten nu al zichtbaar.”
“We zijn met een ander ERP-systeem gaan werken, waardoor we ons interne proces beter beheersen. Ook zien we door de diverse optimalisatieslagen een toename van onze efficiency. Collega’s hebben meer kennis en ervaring opgedaan -bijvoorbeeld tijdens trainingen-, we zijn beter op elkaar ingespeeld en weten elkaar makkelijker te vinden. Hierdoor worden de faalkosten minder. Al met al dus een heel mooi jaar, waarin we baanbrekende projecten hebben gebouwd én een mooie omzetverhoging hebben gerealiseerd”, blikt Frank positief terug.
Wanneer we Frank vragen waar hij het meest trots op is, dan is hij dat vooral op de medewerkers. “In het afgelopen jaar hebben zij de transformatie gemaakt naar zelfsturende teams. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt, bij wie ze terechtkunnen voor vragen en de sfeer onderling is goed. Er is rust in de tent”, ligt Frank toe.
Daarnaast is hij trots op de aansprekende projecten die in 2022 zijn verworven en afgerond. Twee projecten zijn hem in het bijzonder bijgebleven: de transformatie van de Pastoor van Arskerk in Delft naar duurzame nieuwbouwwoningen en appartementen, en de herbestemming van De Leonarduskerk in Beek en Donk.
“Beide projecten zijn bijzonder vanwege de technieken die we gebruiken, de manier waarop een bestaand gebouw een nieuwe bestemming krijgt en de grootte en complexiteit van het project op het gebied van engineering, logistiek en uitvoering. Waar gebouwen vroeger werden gesloopt als ze een andere bestemming kregen, borduren we nu juist steeds vaker voort op de constructie die er al staat”, vertelt Frank.
De herontwikkeling van beide kerken is volgens Frank al een goed voorbeeld van hoe C3 Staalframebouw met behulp van staalframebouw inspeelt op de trend ‘beter benutten van de bestaande ruimte’.
Optoppingen met staalframebouw
“Nederland komt woningen tekort. En aangezien nieuwbouw een hoop geld én tijd kost, wordt er steeds vaker gekozen om te benutten wat we hebben. Bijvoorbeeld door het plaatsen van optoppingen op bestaande flats of winkelcentra. Wij willen bouwend Nederland laten weten dat staalframe uitermate geschikt is om deze optoppingen mee te realiseren. Staalframe is immers slank, licht, sterk, duurzaam én maatvast”, legt Frank uit.
“Hoe we zo’n optopping realiseren? Onze constructeurs beoordelen eerst of het bestaande gebouw de optopping kan dragen. Als dit het geval is, gaan onze engineers aan de slag met het engineren van de optopping. Vervolgens produceren we de constructie van staalframe in onze eigen productiehal en plaatsen we deze ook op locatie. In samenwerking met onze partners is het ook mogelijk om de afwerking van de optopping te verzorgen. De montage op locatie neemt maar enkele weken in beslag, waardoor je voor minder overlast zorgt én sneller betaalbare woningen kunt realiseren”, vertelt Frank.
Hij vervolgt: “Bij C3 Staalframebouw doen we dit al vanaf 2016, onder andere voor een bankgebouw in Oegstgeest, een medisch centrum in Heeze en voor de herbestemming van een kantoorgebouw naar een hotel in Eindhoven. Ik hoop dat in 2023 steeds meer architecten, aannemers en particulieren deze manier van bouwen met staalframe gaan omarmen. En ons gaan zien als de ervaren partner om hun wensen te realiseren.”
Het doel voor 2023 en de jaren die daarop volgen? “Bouwend Nederland bewuster maken van de mogelijkheden van staalframebouw en de voordelen die dit biedt ten opzichte van traditionele bouw”, vertelt Frank tot slot. Het ultieme doel? “Dat iedere architect, constructeur en gebouweigenaar in Nederland ook aan staalframe denkt als optie wanneer ze een gebouw (laten) ontwerpen of bouwen. Gelukkig weet de zakelijke markt ons al wel steeds beter te vinden ten opzichte van een aantal jaar geleden, maar het kan altijd beter. En daar gaan we de komende jaren actief mee aan de slag. Zo willen we prefab aanbouwen en optoppingen breder uitdragen en ons meer toeleggen tot dit soort projecten. Én wil ik samen met Platform Staalframebouw staalframe nog breder onder de aandacht brengen als bouwsysteem bij bouwend Nederland. Van architecten en aannemers tot particulieren die een huis (laten) bouwen.”
Bent u een aannemer, architect of laat u binnenkort wellicht zelf een woning bouwen? Kijk dan eens verder dan de traditionele bouwmethoden en laat u informeren over staalframebouw. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden!