BAANBREKEND BOUWEN

Baanbrekend bouwen in staalframe met engineer Ron Althuizen


Baanbrekend bouwen kunnen wij niet zonder onze specialisten op kantoor, in de fabriekshal en op de bouwplaats. Daarom stellen wij graag de mensen achter C3 Staalframebouw aan u voor. Met in deze editie engineer Ron Althuizen, die sinds februari 2024 ons team versterkt.

Ron heeft 33 jaar als zelfstandige gewerkt in de stand- en interieurbouw, ontwierp stands en podia voor over de hele wereld en maakte in 2018 de overstap naar staalframebouw. In de 6 jaren die volgden maakte hij zich het softwarepakket Vertex BD eigen bij een saunaproducent en een organisatie die seriematig vakantiewoningen maakt in staalframebouw. Kennis en expertise die hij nu ook toepast tijdens het uitengineeren en productieklaar maken van projecten bij C3 Staalframebouw.

In dit interview vertelt Ron over zijn gemiddelde werkweek, projecten waar hij trots op is en wat voor hem dé reden was om bij C3 Staalframebouw te komen werken.

De werkweek van een engineer bij C3 Staalframebouw

Ron zit 90% van zijn werkweek achter de pc. Wat hij dan zoal doet? “Voor de projecten die ik engineer werk ik de technische tekeningen volledig 3D BIM uit in Vertex BD. De ene keer gaat dat om het maken van een 3D-model voor een luxe villa. De andere keer om een ontwerp voor een aanbouw, optopping of van prefab elementen. Dit betekent dat ik alle gegevens in de tekening verwerk die nodig zijn voor mijn collega’s, een architect, constructeur en aannemer nodig hebben voor het produceren, ontwerpen en bouwen van het project. Zodat alles tijdens de productie en montage vlekkeloos verloopt”, legt Ron uit.

Wat hij de overige 10% van zijn tijd doet? “Dan zit ik bij vergaderingen met architecten en constructeurs of bezoek ik locaties om mijn werk in het echt te bekijken.”

“Ik denk en ontwerp al mijn hele leven in 3D.”
– Ron Althuizen, engineer @ C3 Staalframebouw

Wat maakt dat Ron elke dag fluitend naar zijn werk gaat? “De sfeer en de mensen!” zegt hij resoluut. “Er hangt een hele familiaire sfeer bij C3 en dat werkt voor mij heel prettig. Het is iets wat ik ook altijd gehad heb in mijn eigen bedrijf, omdat ik daar samenwerkte met mijn broer en zoon. En in mijn ogen komt het de flexibiliteit en de expertise binnen de organisatie alleen maar ten goede.”

Baanbrekende projecten om trots op te zijn

Wat Ron het meest leuke en uitdagende aan zijn werk vindt? “De variatie in het type projecten. Dat maakt dat elk ontwerp dat je oplevert uniek is. Maar het feit dat ik mijn expertise ook kan inzetten om mee te denken en te zoeken naar oplossingen bij speciale uitdagingen, vind ik eigenlijk nog wel het allerleukste aan mijn werk”, vertelt Ron enthousiast.

Dat meedenken en zoeken naar oplossingen kon hij ook toepassen tijdens een van de projecten waar hij momenteel aan werkt. Ron: “Op dit zijn we met het hele team bezig met de prefabricage van een hele speciale woning op de Bahama’s: The Diamond House. Een villa met een diamantvormig ontwerp. Geen wand of element is daarbij hetzelfde. Dat maakt het voor mij als engineer een hele mooie uitdaging!”

De tip van engineer Ron

Als laatste heeft Ron nog een tip voor de lezers van deze blog. En in het bijzonder voor architecten: “Staalframebouw staat op het punt om steeds meer te worden toegepast. Ik zou vooral architecten en constructeurs willen adviseren om zich eens te verdiepen in -de voordelen van- staalframebouw.”

Wat die voordelen van bouwen met (prefab)staalframe volgens Ron zijn? “Je hebt meer vrijheid in je ontwerp. En in verhouding tot traditioneel bouwen kan je met prefab staalframebouw enorm veel tijd winnen op de bouwplaats. Goede engineering is hierbij een heel belangrijke factor. Je moet namelijk van tevoren al nadenken over elke positie van bijvoorbeeld installaties en leidingcomponenten. Hierdoor is het voortraject wel intensiever, maar op de bouwplaats zelf win je enorm veel tijd. Ook zijn er minder transportbewegingen nodig, is het voordeliger én maatvaster dan andere bouwmethoden.”

Wil jij net als Ron ook meewerken aan baanbrekende projecten? We zijn nog op zoek naar een meewerkend voorman en een werkvoorbereider/calculator. Denk je ons op een ander vlak te kunnen ondersteunen? Stuur dan een open sollicitatie naar info@c3staalframebouw.nl.

Benieuwd wat C3 Staalframebouw voor u kan betekenen en wat de mogelijkheden van staalframebouw zijn voor uw project? Neem dan gerust contact met ons op!